20120229

29e februari idag, 4 år sedan sist.. Har alltid undrat över varför det är just den här dagen, hade det inte varit lättare att ta bort/lägga till en dag på slutet av året? Jaja, finns säkert en lysande förklaring men jag sov väl eller nåt på den lektionen. Det sägs iaf att idag är den dagen kvinnorna får fria så om jag hittar något snyggt kanske jag tar min chans! ;) Eller inte.. Vädret idag har tyvärr varit mulet och trist så jag och Sofie har sprungit runt halva stan istället, och då menar jag inte motionerat. Började med en kaffe på Mama's bakery och sedan utforskade vi den delen av stan där vi aldrig brukar vara i vanliga fall, ganska spännande men utmattande. Ska strax hoppa in i duschen och fräscha till mig för ikväll blir det aperitivo och fotboll. 



Vårig bild från igår.



Kommentarer
Postat av: kajsa

Härlig bild!

Jag fattar inte varför man var fjärde år har en extra dag haha? varför tar man inte bara bort den eller lägger till den helt? haha :D

2012-02-29 @ 17:04:43
URL: http://kkajsajohansson.blogg.se/
Postat av: Mami Lena

Ha en skön kväll då :-)

2012-02-29 @ 18:19:28
Postat av: Lena

Här hemma var det vårväder riktigt varmt i solen vid husväggen, alla svenskar ställer/sätter sig vid väggarna och lyfter ansiktet uppåt du vet.

2012-02-29 @ 19:01:53
Postat av: Hanna

Hoppas du får en fortsatt fin onsdag. KRAM

2012-02-29 @ 20:03:26
URL: http://pannishannis.devote.se
Postat av: Angelie

Här frugis!!! ;)



Skottdagen den 29 februari är den extra dag som inskjuts varje skottår. Fram till och med 1999 räknades i Finland och Sverige den 24 februari som skottdagen men sedan år 2000 infaller skottdagen den 29 februari, enligt ett beslut av Namnlängdskommittén år 1996.[2][3]



Anledningen till att skottdagen ligger i slutet av februari snarare än vid slutet av året är att den gamla romerska kalendern, som användes av romarna innan Julius Caesar introducerade den julianska kalendern år 46 f.Kr., började med månaden mars. Skottdagen placerades alltså i anslutning till romarnas nyår.



Den romerska kalendern var också starkt påverkad av äldre månkalendrar och man benämnde exempelvis dagar efter månens faser: kalendae – nymåne (alltså upphovet till ordet kalender), nonae – första kvarteret och idus – fullmåne. Den första dagen i månaden benämndes "kalendae" (trots att detta inte stämde med månens verkliga fas) och exempelvis den 24 februari var ante diem sextum Kalendas Martias – sjätte dagen före kalendae i mars. (Romarna använde inklusiv räkning, det vill säga den dag som vi skulle kalla den femte dagen före första mars kallade romarna för den sjätte, eftersom startdatumet räknades med.) När man sedan i den julianska kalendern införde skottdagar, lade man till en "andra sjätte dag före kalendae", den så kallade bisextilis. Än i dag heter skottår på franska année bissextile.



Varför man gjorde på detta sätt, och inte lade den precis före den 1 mars, är något oklart. En anledning kan vara att man var påverkad av tidigare grekiska månkalendrar där man hade 12 månader med lika lång längd – 30 dagar – och sedan lade man till 5 dagar i slutet på året som inte tillhörde någon månad, de så kallade Epagomenai (grekiska "de tillagda"), för att komma upp i 365 dagar totalt. Skottdagen kom då att bli en ny 6:e dag före de tidigare fem extradagarna.



Inom EU beslutade man i slutet av 1990-talet att ändra den tidigare placeringen av skottdagen och i stället låta den 29 februari vara officiell skottdag med början år 2000. Även den romersk-katolska kyrkan räknar numera den 29 februari som skottdag.

2012-03-01 @ 13:48:54
Postat av: Valentina

Hahaha tack så mycket, då vet jag!



Vad skulle jag göra utan dig frugis? Gå och undra över saker går ju inte riktigt för sig ;) <3

2012-03-01 @ 22:00:49
URL: http://valentinaitalia.blogg.se/
Postat av: Sofia

Åhh ditt hår!! <3

2012-03-02 @ 11:53:31
URL: http://sooq.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0